So... hari ni.. mek nak share resepi Ikan mudah Baked Parmesan Fish Fillet
Resepi ini sebenarnya I sendiri pun curi dari blog sini :)
But tried and tasted... Resepi ikan baked fish ini sangat senang, mudah dan best. Lebih-lebih lagi kalau ada ikan segar fresh dari pasar.
Bahan-bahan yang digunakan pun tak byk... Mostly ready stock in most fridge..
Boleh di masak waktu malas nak menumis... panas-panas dalam oven.... Kurang dari satu jam.. siap!
Resepi ini sebenarnya I sendiri pun curi dari blog sini :)
But tried and tasted... Resepi ikan baked fish ini sangat senang, mudah dan best. Lebih-lebih lagi kalau ada ikan segar fresh dari pasar.
Bahan-bahan yang digunakan pun tak byk... Mostly ready stock in most fridge..
Boleh di masak waktu malas nak menumis... panas-panas dalam oven.... Kurang dari satu jam.. siap!
Ikan mudah dan sedap untuk dinikmati bersama keluarga..... 😊
Bahan-bahan A
Fillet ikan segar... white fish (Ikan siakap, cod, dll) ataupun salmon
(Tips pilih fillet yang agak tebal dan lebar sedikit)
Cara-caranya
Panaskan oven ketuhar 200c
Alaskan mangkuk / baking sheet dengan aluminium foil.
Tips ni bagi memudahkan proses mengemas dan mencuci selepas masak (Dalam gambar ni mek tak pakai sebab aluminium foil habis stock kat rumah, But yes... kalau ada alumium foil... disarankan pakai so takde la penat menyental sisa lebihan ikan lepas masak nanti)
Cuci Fillet ikan bersih-bersih (boleh rendam guna air asam jawa / limau untuk mengilangkan bau hanyir ikan sebelum dibilas bersih), di lap kering dengan tissue dapur dan lumurkan garam, serbuk lada hitam secukup rasa.
Ok bila dah ready dan oven pun dah panas... Masukkan resepi ikan mudah Baked Parmesan Fish Fillet untuk di baked selama 20 - 40 min (bergantung kepada jenis oven dan ketebalan ikan) Kena selalu check selepas 20 min....
Resepi ikan ini memang mudah, sedap dan cepat.... My girl yang cenonet tu pun suka sangat.. Sekejap je habis licin sepinggan...
Ok without further delay.... Joms mek explain cara-cara mengolah resepi ikan mudah Baked Parmesan Fish Fillet.
Bahan-bahan A
Fillet ikan segar... white fish (Ikan siakap, cod, dll) ataupun salmon
(Tips pilih fillet yang agak tebal dan lebar sedikit)
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 biji bawang besar yang dipotong secara nipis membulat
10 biji tomato cherry dibelah dua
Sedikit parsley segar dihiris halus
1 cawan campuran Parmesan dan Mozzarella cheese
Bahan-Bahan B
(Campurkan semua bahan-bahan dibawah di dalam mangkuk dan asingkan seketika)
(Campurkan semua bahan-bahan dibawah di dalam mangkuk dan asingkan seketika)
1/4 cawan mayonnaise
2 sudu besar Air lemon
1/2 sudu besar Dijon mustard
1-2 ulas bawang putih dicincang halus
Cara-caranya
Panaskan oven ketuhar 200c
Alaskan mangkuk / baking sheet dengan aluminium foil.
Tips ni bagi memudahkan proses mengemas dan mencuci selepas masak (Dalam gambar ni mek tak pakai sebab aluminium foil habis stock kat rumah, But yes... kalau ada alumium foil... disarankan pakai so takde la penat menyental sisa lebihan ikan lepas masak nanti)
Cuci Fillet ikan bersih-bersih (boleh rendam guna air asam jawa / limau untuk mengilangkan bau hanyir ikan sebelum dibilas bersih), di lap kering dengan tissue dapur dan lumurkan garam, serbuk lada hitam secukup rasa.
Susun hirisan bawang besar, tomato cherry dan hirisan parsley diatas fillet ikan yang telah dilumurkan dengan lada hitam dan garam tadi.
Kemudian... Lumurkan pula campuran Bahan B di atas permukaan sayur-sayuran tadi. Pastikan TIDAK TERLALU TEBAL atau cair... Nipis je agar mudah dioles dan masak dengan tekstur yang cantik...
Akhir sekali Taburkan campuran cheese parmesan dan mozarela menutupi kesemua fillet ikan. Lebih banyak cheese lebih sedap... Jadi jangan risau dengan sukatan .... Be generous...
Ok bila dah ready dan oven pun dah panas... Masukkan resepi ikan mudah Baked Parmesan Fish Fillet untuk di baked selama 20 - 40 min (bergantung kepada jenis oven dan ketebalan ikan) Kena selalu check selepas 20 min....
Sementara nak tunggu resepi ikan mudah masak. Boleh didih kentang untuk buat mashed potato dan kukus asparagus sebagai side dish |
Dua dalam satu... Didih kentang disebelah bawah dan kukus asparagus di belah atas |
Hasil selepas kurang lebih 1 jam? Tadaaaaa... A yummy healthy comfort food at home.... Ada macam makan kat restaurant tak? 😉
Resepi ikan ini memang mudah, sedap dan cepat.... My girl yang cenonet tu pun suka sangat.. Sekejap je habis licin sepinggan...
Major thanks to the original writer Olga for sharing this wonderful recipe online... :)
Till then....
xxx
Travel Junkie Mum
Till then....
xxx
Travel Junkie Mum
Tiada ulasan:
Catat Ulasan